کیوسک بین الملل تابناک: آغاز رزمایش مشترک نیروهای زمینی عربستان و آمریکا، واکنش ماکرون به سیلی خوردن از یک شهروند فرانسوی، کشته و زخمی شدن چهار سرباز روس در سوریه، تصویب لایحهای در سنای آمریکا برای رقابت با چین و هشدار روسیه علیه رزمایش هوایی ناتو در قطب شمال از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
آغاز رزمایش مشترک نیروهای زمینی عربستان و آمریکا
به نقل از خبرگزاری دولتی عربستان «واس»، رزمایش پنجههای شاهین ۴ با مشارکت نیروهای زمینی سعودی و آمریکا در منطقه شمالی عربستان از امروز آغاز شده است.
عربستان هدف از برگزاری این رزمایش مشترک را «تقویت همکاری نظامی میان سعودی و آمریکا و یکپارچهسازی مفاهیم نظامی از طریق فعالیت مشترک میان نیروهای زمینی دو کشور و تبادل اطلاعات و تجارب نظامی و توافق بهتر در زمینه آمادگیهای نظامی و افزایش توان نبرد برای هرگونه تهدید خارجی» اعلام کرد.
اردیبهشت ماه گذشته نیز نیروی هوایی آمریکا و عربستان رزمایش مشترکی با عنوان «سراب صحرا3» با هدف اعلامی «ایجاد بازدارندگی لازم در برابر هرگونه حمله» برگزار کردند.
آمریکا در پی حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و همچنین حمله سال ۲۰۰۳ به عراق، سربازانش را از خاک عربستان خارج کرد. «اسامه بن لادن» رهبر سابق شبکه «القاعده» تا مدتها همواره از حضور قوای نظامی آمریکا در عربستان انتقاد میکرد.
تابستان سال ۹۸ مقامهای آمریکایی اعلام کردند، جنگندهها، سامانههای دفاع هوایی و احتمالا بیش از ۵۰۰ نظامی آمریکایی قرار است به بهانه بالا گرفتن تنش با ایران مجددا به پایگاه هوایی «شاهزاده سلطان» در شهر ریاض بازگردند. همچنین گزارش شده که نیروهای عملیات ویژه آمریکا به نظامیان عربستانی در طول مرز این کشور با یمن کمک و پشتیبانی میکنند.
در حال حاضر بیشتر پایگاههای نظامی آمریکا در مناطق شرقی عربستان، در حاشیه خلیج فارس و یا در اطراف ریاض پایتخت این کشور مستقر شدهاند.
رسانههای عربستان سعودی یکشنبه گذشته نیز از آغاز رزمایش هوایی این کشور با حضور پنج کشور عربی در پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در جنوب شرق ریاض خبر داده بودند.
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) اعلام کرده بود که این رزمایش با نام «طویق ۲» با مشارکت کشورهای مصر، اردن و عمان، در کنار کویت و بحرین به عنوان کشورهای ناظر آغاز شد.
بر اساس این گزارش، این رزمایش مشترک برای دو هفته ادامه خواهد داشت و شامل برنامه ریزی و اجرای پروازهای متعدد خواهد بود.
واکنش ماکرون به سیلی خوردن از یک شهروند فرانسوی
رئیس جمهوری فرانسه در اولین اظهارنظر درباره سیلی که روز سهشنبه خورد، گفت: زمانی برای ترسیدن ندارم، بیان نظرات قابل قبول است اما حماقت و خشونت جایی در دموکراسی ندارند.
به نقل از سی ان ان، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در اولین اظهارنظر درباره سفرش به بخش لادروم واقع در جنوب شرق این کشور برای دیدار با رستورانداران این منطقه به مناسبت کاهش محدودیتهای اعمال شده برای مبارزه با شیوع کرونا و سیلی که در آنجا از یک مرد ناشناس در میان جمعیت خورد، در پاسخ به این سوال خبرنگاران که آیا ترسیده یا نه، پاسخ داد: وقتی برای ترسیدن ندارم، اما گوش کنید، ما باید از رستورانها حمایت کنیم، به همین دلیل هم من پیش از بازگشایی رستورانها همراه با کشاورزانمان به اینجا آمدم، ما نباید اجازه دهیم که آن مساله مانع اتنقال پیام شود، باید در بازگشاییها از مردم فرانسه حمایت کنیم، با وجود همه مسائل، حسن نیت زیادی وجود دارد.
ماکرون در پاسخ به سوال دیگری درباره وجود خشم نسبت به سیاستهای دولتش گفت: نه، حماقت وجود دارد و زمانی که حماقت با خشونت همراه شود، غیرقابل پذیرش است و این چیز دیگری است و این دو (حالت) نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند.
رئیس جمهوری فرانسه افزود: من (صدای) خشم را میشنوم. در دموکراسی خشم ابراز میشود.
همانطور که میدانید، همواره با مردم دیدار خواهم کرد. من همیشه با آنها در ارتباط بوده و به آنها اهمیت میدهم. مردم خشمشان و گاهی نارضایتیشان را به من ابراز میکنند و من همواره حضور دارم. گاهی (برای این خشم و نارضایتی) پاسخی دارم و گاهی هم ندارم و تلاش میکنم پاسخی بیابم. من گاهی پاسخ نادرست و گاهی پاسخ درست را مییابم. این خشم قانونی است و ما همواره برای پاسخ دادن آنجا خواهیم بود اما حماقت و خشونت در دموکراسی جایی ندارند.
او در پاسخ به این سوال که آیا آن سیلی را شخصی حساب کرده یا نه، گفت: نه، هرگز، معتقدم افرادی هستند که این روزها بسیار خستهاند و ما نباید هرگز در برابر خشونت به ویژه خشونت علیه تمامی نمایندگان خدمات عمومی چه شهردارها، چه کارمندان خدمات شهری و یا مسؤولان خدمات عمومی تسلیم شویم، ما در رسانهها نیز نباید به این موضوع اهمیت زیادی بدهیم.
ماکرون در ادامه گفت: زمانی که موضوع به ارزشها مربوط است، نباید انعطافپذیر باشیم. در دموکراسی نفرت و خشونت جایی ندارند و شایسته نیست که به آنها اهمیت زیادی بدهیم زیرا در نهایت میدانیم که نفرت و خشونت در تمامی نقاط جامعه وجود دارند و این درست نیست، ما باید همه چیز را به جای مناسبش برگردانیم.
کشته و زخمی شدن چهار سرباز روس در سوریه
در پی انفجار یک مین در کنار گشت زنی نیروهای روس در شمال شرق سوریه، امروز چهارشنبه یک سرباز روس کشته شده و سه تن دیگر زخمی شدند.
به نقل از خبرگزاری شفق نیوز، یک منبع آگاه اعلام کرد که در هنگام گشت زنی عادی نیروهای روسیه در روستای الاسدیه در مجاورت مناطق تحت کنترل مخالفان وابسته به ترکیه در حومه شهر الدرباسیه یک مین در کنار خودروی زرهی روس منفجر شد.
این انفجار باعث کشته شدن یک سرباز روس و زخمی شدن سه تن دیگر شد که از طریق بالگردهای روس، به بیمارستان ملی در شهر قامشلی انتقال یافتند.
تصویب لایحهای در سنای آمریکا برای رقابت با چین
مجلس سنای آمریکا با ۶۸ رای مثبت به ۳۲ رای منفی اقدام به تصویب یک بسته قانونی فراگیر با هدف تقویت قابلیت این کشور برای رقابت با چین در حوزه تکنولوژی کرد.
به نقل از خبرگزاری رویترز، یکی از معدود تمایلات دو حزبی در کنگره به شدت دو تکه آمریکا سختگیری در تعامل با چین بوده است.
بسته قانونی تصویب شده اخیر اجازه به حدود ۱۹۰ میلیارد دلار بودجه با هدف تقویت تحقیق و تکنولوژی آمریکا میدهد و به صورت مجزا نیز بودجه ۵۴ میلیارد دلاری را برای افزایش تولید و تحقیق آمریکا در حزوه نیمه رساناها و تجهیزات مخابراتی تصویب میکند که شامل دو میلیارد دلار برای چیپهای مورد استفاده خودروسازان که دچار کمبودهای چشمگیر شده و با کاهش چشمگیر تولید مواجه شده، میشود.
این لایحه باید در مجلس نمایندگان آمریکا نیز مورد تصویب قرار بگیرد تا در ادامه برای امضا و تبدیل شدن به قانون نزد جو بایدن در کاخ سفید فرستاده شود. هنوز مشخص نیست که نسخه این قانون در مجلس نمایندگان چطور به نظر خواهد رسید یا کی مطرح و تصویب خواهد شد.
این لایحه یک سری تدابیر مرتبط با چین دیگر نیز دارد از جمله ممنوع کردن دانلود نرم افزار "تیک تاک" در دستگاههای دولتی و جلوگیری از خرید پهپادهای ساخته و فروخته شده توسط شرکتهای مورد حمایت دولت چین. این لایحه همچنین به دیپلماتها و ارتش تایوان اجازه نشان دادن پرچمشان و پوشیدن یونیفرمشان به هنگام سفر به آمریکا برای کارهای رسمی را میدهد.
این لایحه در عین حال تحریمهای الزامی جدید گستردهای را علیه طرفهای چینی دخیل در حملات سایبری علیه آمریکا یا دزدی مالکیت معنوی آمریکا از شرکتهای آمریکایی ایجاد کرده و اجازه بررسی تدابیر کنترل صادرات در قبال اقلام مورد استفاده برای حمایت از سواستفادههای حقوق بشری را میدهد.
چاک شومر، رهبر اکثریت سنای آمریکا و از پشتیبانهای مشترک این بسته قانونی نسبت به تبعات وخیم عدم تامین مالی تحقیقات برای رقابت با چین هشدار داد.
او گفت: اگر ما کاری نکنیم، روزهای ما به عنوان ابرقدرت مسلط ممکن است به پایان برسند. ما نمیخواهیم اجازه دهیم در مقابل چشمان ما آن روزها پایان یابند. ما نمیخواهیم شاهد باشیم که در این قرن آمریکا تبدیل به یک کشور متوسط شود.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا این لایحه را تحسین کرده و گفت: ما در رقباتی برای پیروز شدن در قرن ۲۱ هستیم و شلیک شروع این رقابت رخ داده است. ما نمیتوانیم بر سر عقب ماندن ریسک کنیم.
جینا ریموندو، وزیر بازرگانی آمریکا نیز گفت، این بودجه میتواند منجر به راه اندازی هفت تا ۱۰ کارخانه جدید نیمه رساناها در آمریکا شود.
بسیاری از شرکتهای آمریکایی نیز این لایحه را تحسین کردند. شرکت جنرال موتورز گفت، این قانون "نمایانگر گامی مهم برای رسیدگی به مشکل کمبود نیمه رساناها که همچنان تولید خودرو در آمریکا را تحت تاثیر قرار میدهد، است".
این لایحه همچنین به دنبال مقابله با نفوذ جهانی فزاینده پکن از طریق دیپلماسی، همکاری با همپیمانان و افزایش مشارکت آمریکا در سازمانهای بینالمللی بعد از دستور کار "اول آمریکا" دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق این کشور است. سناتور ماریا کانتول نیز متذکر شد که این لایحه اجازه به بودجه ناسا و ماموریت آرتمیس این سازمان برای رفتن به ماه را میدهد.
هشدار روسیه علیه رزمایش هوایی ناتو در قطب شمال
روسیه ضمن اعلام ناخرسندی از رزمایش اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در قطب شمال، آن را اقدامی تحریکآمیز علیه صلح در منطقه دانست.
به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «راشا تودی»، دیپلماتهای روس مستقر در آمریکا برنامه ناتو برای اجرای رزمایش هوایی در قطب شمال را محکوم کردند.
مأموریت دیپلماتیک روسیه در واشنگتن در بیانیهای، این رزمایش را «تحریکآمیز» توصیف کرده و بیان داشتند برگزاری آن تأثیر چشمگیری بر «اعتمادسازی در اروپا» خواهد داشت.
این دیپلماتهای روس متذکر شدند، رزمایش هوایی ناتو در قطب شمال، نقض تعهدات بینالمللی در زمینه «تضمین توسعه پایدار و صلحآمیز منطقه قطب» محسوب میشود.
با اینکه این رزمایش، سالهای گذشته نیز توسط آمریکا، آلمان و انگلیس برگزار شده بود، رزمایش امسال اندکی پس از نشست شورای کشورهای منطقه قطب شمال برگزار میشود که به محلی برای کشمکش لفظی میان وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا تبدیل شد.
با تشدید تغییرات اقلیمی در جهان، یخهای قطب شمال رفته رفته در حال آب شدن بوده و آن را به منطقهای برای رقابت قدرتهای جهانی تبدیل کرده است. روسیه در تلاش است از این منطقه برای احداث یک مسیر تجاری بینالمللی جدید استفاده کند.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در آستانه برگزاری «نشست قطب شمال» با هشدار به غرب گفت: «از دیرباز برای همگان کاملا روشن بوده که قطب شمال قلمرو و سرزمین ماست. ما مسئول تامین امنیت سواحل قطب شمال هستیم.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.